android
Go Back   abi>>forums > MP3 Players By Brand > Creative > Zen

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-21-2008, 12:22 PM
EdoggIndy EdoggIndy is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 1
Default Does Zen Media Explorer hurt ripping performance?

I recently purchased a new computer with a faster processor, and out of the box, was delighted to see that I was ripping DVD's with frame rate of 120fps to a hard drive, and about 80 fps to a usb flash drive (using the ******** program). This was much faster than my old PC, so I was psyched about ripping a DVD into a wmv format in twenty minutes instead of two or three hours. After I ripped a few DVDs, I wanted to transfer them onto my creative zen. So I installed the creative media explorer software that came with my player, and transferred the movies. All worked fine. I then went to rip another disk - and this ripped at a rate of maybe 50fps to a hard drive and about 6fps to a flash drive. I went back and tried the DVD's I used earlier, and they also were ripping at the slower rate. I did a system restore to an earlier point before the creative software was installed - the DVDs ripped fast again. Then I reinstalled the media explorer software again, and BOOM, they slowed down again. I repeated the process one more time, restoring my system to an earlier point, and ripping before and after installing the media explorer software, and came to the conclusion that for whatever reason, this was KILLING the performance of my ******** ripping software. I should also note that without media explorer, I can rip very quickly to a USB flash drive, move the drive to ANOTHER machine where I have zen media explorer installed, transfer the files with no further conversion, and view them just fine.

Does anyone have any idea why this would be occurring? This doesn't seem to make much sense to me, cause and effect wise, unless the media explorer software is for some reason throttling types of files via USB, or modifying the wmv definition. Again, I know this may not seem to make sense, but I have seen this with my own eyes (and I work in installing and maintaining enterprise software, so I'm not inept with computers, the way I might be with power tools). Anyone have any thoughts or suggestions on this? BTW - I love this forum - I just discovered it today, but there's a wealth of great info here.
Reply With Quote

Advertisement [Remove Advertisement]

  #2  
Old 11-22-2008, 09:59 AM
werezenwolf's Avatar
werezenwolf werezenwolf is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 488
Default

you really don't need the Creative Media Explorer to transfer movies to your player. Just use drag-n-drop.

Just un-install all of the CME, reboot and happiness will come your way.
__________________
Zen Stone Plus 2g, Zen 4g, Zen Micro 5g, Zen VM 30g, Sandisk Sansa C240, Sandisk 1g silver
*all currently operational*
Reply With Quote

  #3  
Old 11-23-2008, 11:51 AM
BobbyRS's Avatar
BobbyRS BobbyRS is offline
Ultra Senior Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: USA
Posts: 6,575
Default

Welcome EdoggIndy. Most likely this has to do with the manipulation of MTP that the Creative software/drivers adds/changes. Your best bet is to not use any of the Creative software like what is recommended around here all the time.
__________________
.
~Light travels faster than sound, which is why some people appear to be bright until they speak~

Zen FAQ
Reply With Quote

Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 09:52 PM.