android
  #1  
Old 02-24-2009, 08:11 AM
sovesky's Avatar
sovesky sovesky is offline
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 132
Default Slow/buggy album scrolling

Hi all,

In the 1st of January I bought a new Sansa Fuze 8GB.
Upgraded it to the latest firmware, and I noticed that the scrolling is really slow and buggy... but just in the album (inside artist) section. I scroll the wheel, but the player just responds after 1 or 2 seconds, and sometimes it jumps some albums.

Is it normal?

I also noticed that when the player is playing, but the screen is off, I have to give about a 900 degree turn in the wheel, so that the screen is on again. Is it also normal?

Thank you, and sorry if my English is kind of confusing.
Reply With Quote

Advertisement [Remove Advertisement]

  #2  
Old 02-24-2009, 10:07 AM
Chili's Avatar
Chili Chili is offline
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: Planet Earth
Posts: 486
Default

That doesn't sound like the wheel on my player at all... you should only need to turn the wheel 90 degrees or so to wake up the player, and scrolling is normally very fast and smooth.

If it's a firmware bug, try updating to the latest version but if that doesn't fix it, it might be the wheel itself not working right.
__________________
Magnatune: We are not evil
Ka dos kampi'un nindol, dos ssrig'luin natha dro.

Reply With Quote

  #3  
Old 02-24-2009, 11:15 AM
jbc jbc is offline
Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 291
Default

Uh oh, call San Disk's tech support. The CPU in your player is going dead. When it does the player will do nothing.
Reply With Quote

  #4  
Old 02-24-2009, 01:41 PM
sovesky's Avatar
sovesky sovesky is offline
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 132
Default

What I find curious is the fact that, the slow scrolling only happens in the album menu.
Other menus don't have any problems.

If Fuze's CPU was going dead, shouldn't it happen in every menu?
Reply With Quote

  #5  
Old 02-24-2009, 01:47 PM
Chili's Avatar
Chili Chili is offline
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: Planet Earth
Posts: 486
Default

Quote:
Originally Posted by sovesky View Post
If Fuze's CPU was going dead, shouldn't it happen in every menu?
Yes, it should. Hardware problems are consistent. If it was my Fuze, I'd try the firmware thing. If nothing else, you want to make sure you have the latest one on there.
__________________
Magnatune: We are not evil
Ka dos kampi'un nindol, dos ssrig'luin natha dro.

Reply With Quote

  #6  
Old 02-24-2009, 01:52 PM
Marvin the Martian's Avatar
Marvin the Martian Marvin the Martian is offline
Ultra Senior Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: east central NY state
Posts: 10,571
Default

Quote:
Originally Posted by Chili View Post
Yes, it should. Hardware problems are consistent. If it was my Fuze, I'd try the firmware thing. If nothing else, you want to make sure you have the latest one on there.
Agreed!
__________________
Clip Zip 4GB, iPod Nano 2G 4GB, iPod 5.5G 80GB<-All RB'd Clip Sport 8GB, Cowon D2+20GB
iPod Touch 5G 32GB, Touch 4G 32GB,Touch 2G 8GB,2012 Nexus 7 32GB(4.4.2),Asus MeMoPad 8 16+64GB(4.2.2)
Reply With Quote

  #7  
Old 02-25-2009, 03:16 AM
sovesky's Avatar
sovesky sovesky is offline
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 132
Default

I do have the latest one.
Reply With Quote

  #8  
Old 02-25-2009, 08:13 AM
sansaguy's Avatar
sansaguy sansaguy is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Canada
Posts: 675
Default

this may be just a shot in the dark but you could also check your tags?. I have found that bad tagging can do some crazy things to your player..ie: freezing to the point of having to do a hard reset. When I cleaned up my tags the problems disappeared.

Edit: the other thing I would consider is reformatting your player..after first backing up it's contents...(photo's, music, video). Another problem solver.
__________________
How I Roll:
Sansa e250v1 Rockboxed refurb
16GB microSDHC
Sansa e260v1 Rockboxed 8GB microsdhc
Sansa Fuze 8GB 16GB microSDHC

Last edited by sansaguy; 02-25-2009 at 08:21 AM.
Reply With Quote

  #9  
Old 02-25-2009, 08:30 AM
Skinjob Skinjob is offline
Member
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 241
Default

Are you by chance displaying album art in the album list? That can cause browsing to be very slow, especially with larger album art files. If you resize your art to 120x120 (the size of album art on the full cover screen), it make it much faster.

I don't find the feature useful anyway, so I usually turn it off in Settings.
Reply With Quote

  #10  
Old 02-25-2009, 11:08 AM
sovesky's Avatar
sovesky sovesky is offline
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 132
Default

All my album art is 120x120. And extremely buggy too, but I don't care about it anyways. The tagging is also ok.

Maybe I'll do a backup and try a hard reset to see if there is any good difference.

Thank you all
Reply With Quote

  #11  
Old 02-25-2009, 11:27 AM
Chili's Avatar
Chili Chili is offline
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: Planet Earth
Posts: 486
Default

Worst case scenario, maybe try syncing with a different media manager, in case something got confused on its way to the player?
__________________
Magnatune: We are not evil
Ka dos kampi'un nindol, dos ssrig'luin natha dro.

Reply With Quote

  #12  
Old 03-02-2009, 06:38 PM
ekseks ekseks is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 8
Default

I had the EXACT same problem with my 8GB. But when I first got my Fuze I originally copied all my mp3 files (individual files) in the same directory. Then I re-did it with artist and album subfolders via MediaMonkey. This fixed the scroll delay problem with the albums.
Reply With Quote

  #13  
Old 03-03-2009, 07:24 AM
sovesky's Avatar
sovesky sovesky is offline
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 132
Default

I tried the hard reset, but the problem maintains.
I'll try ekseks solution, when I find time to do it. My MUSIC folder has 1000 mp3 files spread out.

Thank you all
Reply With Quote

  #14  
Old 03-25-2009, 02:19 PM
serialtoon's Avatar
serialtoon serialtoon is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Long Beach, CA
Posts: 9
Default

Quote:
Originally Posted by sovesky View Post
I tried the hard reset, but the problem maintains.
I'll try ekseks solution, when I find time to do it. My MUSIC folder has 1000 mp3 files spread out.

Thank you all
1000 mp3's all in one folder? i think that's the problem. Maybe you can sort it with albums/artists etc in separate folders.
Reply With Quote

Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 08:09 AM.