android
  #1  
Old 12-29-2009, 11:06 PM
Jon Waitneight Jon Waitneight is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 7
Default what's wrong with my ZVM?

Hey All, My 30gb Zen's been a work-horse for me, but recently, it seems to be locking-up during play, totally randomly, once or twice a day. It *seems* to have around the same amount of charge as it always has, maybe a little less, but nothing too drastic. When it "rebuilds" is pauses for a few minutes about a 1/3 the way across the screen. Do you think this is a hdd problem or a battery problem? Is there any other troubleshooting tasks I can try to narrow it down?
Reply With Quote

Advertisement [Remove Advertisement]

  #2  
Old 12-30-2009, 04:19 AM
ZenChick's Avatar
ZenChick ZenChick is offline
Ultra Senior Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: Right... Behind... You...
Posts: 7,427
Default

It could be a sign of impending hard drive failure, so if you do not have a backup of all your stored media, then back it all up as soon as possible.

However, this is very likely simply due to database corruption, which does happen to otherwise-healthy players. To fix this, simply boot into Recovery Mode, select "Disk Cleanup", wait for it to complete, and then reboot. Be aware that "Disk Cleanup" will also change all your player settings back to factory default, which includes wiping out your FM presets. Your stored media and playlists will not be disturbed unless one of your files is the cause of the corruption.

If you continue to have random lockups, or if Cleanup does not complete in a timely manner (it normally takes a couple of minutes, but badly-corrupted drives can take quite some time. However, it should never take more than an hour), then the next step will be to reload the player's firmware, as it is possible your firmware became corrupt. If this, too, fails to fix the problem, then your hard drive is probably on its way out.
__________________
ZenChick - The one them iPod-owners warned you about!
Creative Zen Vision:M 30GB * Creative MuVo N200 1GB * Philips GoGear Vibe 4GB
Resident Linux Geekette ** Got IRC? Look me up on irc.freenode.net #AnythingButiPod
Reply With Quote

  #3  
Old 01-06-2010, 12:34 PM
hamm3r hamm3r is offline
Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 111
Default

When I had this problem, I took it apart and reseated the hard drive ribbon cable. I've never froze since (and it used to freeze even when I first bought it).
Reply With Quote

Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 08:39 AM.