android
  #1  
Old 12-19-2011, 06:06 PM
remlap remlap is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 11
Default Confused about install of Rockbox to Zip

Hi I am confused about how to install Rockbox to a Zip is it simply dragging two folders to the root of the Zip?

Sorry for such a newbie question, Rockbox looks great.

Cheers
Reply With Quote

Advertisement [Remove Advertisement]

  #2  
Old 12-19-2011, 06:56 PM
WalkGood's Avatar
WalkGood WalkGood is offline
Moderator
 
Join Date: Aug 2006
Location: FL
Posts: 12,579
Default

Yes and you can get them here but I would definitely recommend you read the installation instructions in the manual and skim some of the information first. The Clip Zip manual isn’t completely up yet but you can look at the Clip "+" manual as it’s not that different.

Edit: I thought to post some simple instructions: connect Clip Zip in MSC mode, then unzip both files (bootloader is clpza.bin and current firmware build is .rockbox) to the root of your Clip Zip, unplug and allow firmware upgrade on boot up.

**Even though this works and many of us are running it, there is a chance you could brick your player and there's no fix yet AFAIK, so you do so at your own risk.
__________________
WalkGood,
Ramón

abi >> | Forum Rules | Glossary | Why Rockbox | FLAC or MP3? | irc

Last edited by WalkGood; 12-19-2011 at 07:13 PM.
Reply With Quote

  #3  
Old 12-19-2011, 07:39 PM
remlap remlap is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 11
Default

Thanks WalkGood.

Okay I've been playing with the emulator to get a feel for Rockbox, I have the same tracks in FLAC and MP3 on the same device which will the database default to?
Reply With Quote

  #4  
Old 12-19-2011, 07:45 PM
WalkGood's Avatar
WalkGood WalkGood is offline
Moderator
 
Join Date: Aug 2006
Location: FL
Posts: 12,579
Default

Don’t know, I’ve never had the same tracks loaded in 2 different formats.
__________________
WalkGood,
Ramón

abi >> | Forum Rules | Glossary | Why Rockbox | FLAC or MP3? | irc
Reply With Quote

  #5  
Old 12-19-2011, 07:53 PM
remlap remlap is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 11
Default

Yeah, I just tried it on my system it wouldn't be like that on the device I was just curious which it was decoding

Instructions you just gave are very easy to do, how easy is it to return to newest stock firmware?

Enjoying using the Emulator anyway.
Attached Images
File Type: jpg Capture.JPG (18.8 KB, 17 views)
File Type: jpg 2.JPG (21.1 KB, 17 views)
File Type: jpg Pong.JPG (16.4 KB, 14 views)
File Type: jpg Doom.JPG (19.0 KB, 16 views)

Last edited by remlap; 12-19-2011 at 08:10 PM.
Reply With Quote

  #6  
Old 12-19-2011, 07:57 PM
WalkGood's Avatar
WalkGood WalkGood is offline
Moderator
 
Join Date: Aug 2006
Location: FL
Posts: 12,579
Default

Quote:
Originally Posted by remlap View Post
…, how easy is it to return to newest stock firmware? …
Just as easy IMO, remember you can dual boot either to the OF by holding back button as you boot or to rockbox not holding anything other than powering on.

To go back to OF without rockbox, unzip a current OF to the root, delete the .rockbox file in the root of your player and do a firmware update.
__________________
WalkGood,
Ramón

abi >> | Forum Rules | Glossary | Why Rockbox | FLAC or MP3? | irc
Reply With Quote

  #7  
Old 12-19-2011, 08:12 PM
remlap remlap is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 11
Default

Great, sounds very easy, easier than other install methods. Looks like I got the Zip at the right time development is well on it's way.
Reply With Quote

  #8  
Old 12-19-2011, 08:20 PM
WalkGood's Avatar
WalkGood WalkGood is offline
Moderator
 
Join Date: Aug 2006
Location: FL
Posts: 12,579
Default

yea, revision 31372 usb connect in rockbox is finally running great for me, no more OF to connect again
__________________
WalkGood,
Ramón

abi >> | Forum Rules | Glossary | Why Rockbox | FLAC or MP3? | irc
Reply With Quote

  #9  
Old 12-21-2011, 09:10 AM
remlap remlap is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 11
Default

Well that's installed and working great.

Thanks and many congratulations to the Rockbox team, fantastic firmware so far.
Reply With Quote

  #10  
Old 12-21-2011, 06:38 PM
campdavid's Avatar
campdavid campdavid is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Seattle, WA
Posts: 31
Default

Great information in this forum for us Rockbox nubes. I was going to wait until it could be loaded with Rockbox Utility. Glad I didn't...it works great, and love DKFT's theme. Thanks to all!
__________________
Clip Zip 40GB Rockboxed Clip+ 20GB Rockboxed Cowon i7 16GBFuze 8GB Andriod phone with Poweramp Meelec A151, CX21P,M6 RE0
Reply With Quote

  #11  
Old 12-21-2011, 07:49 PM
remlap remlap is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 11
Default

Quote:
Originally Posted by campdavid View Post
Great information in this forum for us Rockbox nubes. I was going to wait until it could be loaded with Rockbox Utility. Glad I didn't...it works great, and love DKFT's theme. Thanks to all!
Yep, very much so, be good if someone could sticky WalkGood his simple walk through for other newbies to follow.

Cheers
Reply With Quote

  #12  
Old 12-22-2011, 05:48 AM
WalkGood's Avatar
WalkGood WalkGood is offline
Moderator
 
Join Date: Aug 2006
Location: FL
Posts: 12,579
Default

Quote:
Originally Posted by remlap View Post
Yep, very much so, be good if someone could sticky WalkGood his simple walk through for other newbies to follow.

Cheers
I would rather not sticky a simple guide, the official one is simple enough and it is a sticky. Make it too easy then peeps may not read the official instructions which we all highly recommend for new users and like said before even though this works and many of us are running it without issues, there is a chance you could brick your player and there's no fix yet AFAIK, so you do so at your own risk.
__________________
WalkGood,
Ramón

abi >> | Forum Rules | Glossary | Why Rockbox | FLAC or MP3? | irc
Reply With Quote

  #13  
Old 01-06-2012, 11:41 AM
old5andimer old5andimer is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 4
Default

WalkGood, I've followed your simple guide several times now with no luck. I'm using files dfkt links to here: http://www.anythingbutipod.com/forum...ad.php?t=66292
When I unplug the player, it says firmware upgrade in progress and then turns off. When I turn it back on it is still the Sansa OF (Version: V01.01.18A).

Any idea what I may be doing wrong? Any help is appreciated, I feel like I'm hitting my head against a wall.
Reply With Quote

  #14  
Old 01-06-2012, 12:52 PM
WalkGood's Avatar
WalkGood WalkGood is offline
Moderator
 
Join Date: Aug 2006
Location: FL
Posts: 12,579
Default

Quote:
Originally Posted by old5andimer View Post
WalkGood, I've followed your simple guide several times now with no luck. ... Any idea what I may be doing wrong? ...
Did you unzip the files to the root of the player? Did you make sure you connected in MSC mode? ... More info would help put a finger on it.
__________________
WalkGood,
Ramón

abi >> | Forum Rules | Glossary | Why Rockbox | FLAC or MP3? | irc
Reply With Quote

  #15  
Old 01-06-2012, 03:49 PM
old5andimer old5andimer is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 4
Default

Thanks for the reply!

Yes, I am connecting in MSC mode. I have tried both unzipping the files directly into the root directory & unzipping the files onto my computer & then transferring the unzipped contents (the .rockbox folder & clpza.bin) to the root directory. I've tried each method several times with no luck.

Did I possibly screw things up with prior installations of Sansa's firmware updates? My understanding is that the "bootloader," clpza.bin, should atone for any previous fiddling I've done with the firmware. Am I mistaken?

Or, do I need to use a microsd card to use Rockbox?

Or, is there something in my Windows XP settings that is handling the Clip Zip connection strangely?

Or, have I downloaded the wrong combination of files?

That's pretty much all I can figure. I'd appreciate any help.
Reply With Quote

  #16  
Old 01-06-2012, 04:13 PM
dfkt's Avatar
dfkt dfkt is offline
Moderator
 
Join Date: May 2006
Location: Vienna, Austria
Posts: 15,330
Default

It should look like this after extracting (highlighted files and folders):



Then you can disconnect and restart the Zip, and the firmware should get updated with the Rockbox bootloader.
__________________
Please don't PM me with questions that can be answered in a forum thread. Don't be an idiot.
My Gear and Reviews | My RMAA Tests | IRC: #anythingbutipod on Freenode | Last.fm | Album Art Exchange | Rockbox | Replaygain
Reply With Quote

  #17  
Old 01-06-2012, 06:16 PM
old5andimer old5andimer is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 4
Default

hm mine looks like this right before I disconnect praying that it works:



I have also deleted the DID.bin file and tried. Does it look like I have something extra or am missing something?
Reply With Quote

  #18  
Old 01-06-2012, 06:25 PM
saratoga saratoga is offline
Rockbox Developer / Moderator
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 3,627
Default

Make sure thats the patched clpza.bin and not an original. If you flash an unpatched one, you'll get the result you described.
__________________
Interested in Google's Summer of Code ? PM me.
Reply With Quote

  #19  
Old 01-06-2012, 06:39 PM
old5andimer old5andimer is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 4
Default

!!! Saratoga, THANK YOU. I'm an idiot. Thanks all for bearing with me.

my downfall:
Reply With Quote

Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 02:58 PM.