android
  #1  
Old 09-20-2009, 04:33 PM
thedevilwithin thedevilwithin is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Just around the corner.
Posts: 81
Default What's your Master EQ setting?

I've always looked at my Master EQ and think: Where do I begin? I mess with my DNSe a lot but when it comes to this, I really don't know what to do. If you guys could help me out with your settings, it'd be nice.
Reply With Quote

Advertisement [Remove Advertisement]

  #2  
Old 09-20-2009, 05:29 PM
Dreamnine Dreamnine is offline
Banned
 
Join Date: Dec 2008
Location: Scotland, EU
Posts: 3,225
Default

All I've done with that is notch up the bass by one point.
Reply With Quote

  #3  
Old 09-20-2009, 06:13 PM
Yoshi1984's Avatar
Yoshi1984 Yoshi1984 is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 79
Default

I've been putting my bass at +4 I don't care for the 3D though.
Reply With Quote

  #4  
Old 09-20-2009, 06:15 PM
Dreamnine Dreamnine is offline
Banned
 
Join Date: Dec 2008
Location: Scotland, EU
Posts: 3,225
Default

The 3D is part of Dnse on your regular EQ. The master EQ is supposed to affect the overall sound of the player.
Reply With Quote

  #5  
Old 09-20-2009, 06:27 PM
triarii117's Avatar
triarii117 triarii117 is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Austin, TX
Posts: 554
Default

bass
+3
+2
+2
+1
+1
+1
+2
treb
__________________
PMPs: Cowon J3, Samsung P3(touchscreen problems), Creative Zen (4GB, black)
Headphones: Panasonic RP-HTX7, Philips, JVC Marshmallow IEMS (why not)
Reply With Quote

  #6  
Old 09-21-2009, 01:09 PM
Technex's Avatar
Technex Technex is offline
Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Berkshire, UK.
Posts: 253
Default

You should never increase EQ setting, always lower everything else to boost to the required level. This way you will not distort the sound. I am not going to argue, this was told to me from a real audiophile.

After a while of trying a few EQ's I still prefer a flat EQ, as I use balanced headphones.
__________________
Cowon S9 16GB Ultimate PMP! | Ex player (Samsung P3)
Audio-Technica ATH-A900's | MEElectronics M6 Clear IEM's

Stop the loudness war - Turn Me Up!
Reply With Quote

  #7  
Old 09-21-2009, 03:03 PM
a_tumiwa's Avatar
a_tumiwa a_tumiwa is offline
Ultra Senior Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: Indonesia
Posts: 1,058
Default

i never set my Master EQ, i only set Custom DNSe
Reply With Quote

  #8  
Old 09-21-2009, 03:32 PM
Marvin the Martian's Avatar
Marvin the Martian Marvin the Martian is offline
Ultra Senior Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: east central NY state
Posts: 10,602
Default

Quote:
Originally Posted by a_tumiwa View Post
i never set my Master EQ, i only set Custom DNSe
Same here. I leave the MAster EQ alone, because I have 3 different "My DNSe" settings for different headphones.
__________________
iPod Touch 5G 32GB, Touch 4G 32GB, Clip Sport 8GB. Rockbox-> Clip Zip 4GB, iPod Nano 2G 4GB, iPod 5.5G 80GB
2012 Nexus 7 32GB, Asus MeMoPad 8 16+64GB, LG Optimus G Pro, Nokia Lumia 900 and Lumia 520
Reply With Quote

  #9  
Old 09-21-2009, 04:15 PM
Detroit's Avatar
Detroit Detroit is offline
Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: IN
Posts: 184
Default

Quote:
Originally Posted by Technex View Post
You should never increase EQ setting, always lower everything else to boost to the required level. This way you will not distort the sound. I am not going to argue, this was told to me from a real audiophile.

After a while of trying a few EQ's I still prefer a flat EQ, as I use balanced headphones.
Same
__________________
Sources: Auzentech Prelude, NuForce uDAC, Samsung P3, Zune HD
Phones: Denon D7000 w/ J$ Pads, Denon D2000, Ultrasone HFI-780, Phonak Audeo PFE

Reply With Quote

  #10  
Old 09-21-2009, 04:58 PM
triarii117's Avatar
triarii117 triarii117 is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Austin, TX
Posts: 554
Default

Going to set mine to flat.
__________________
PMPs: Cowon J3, Samsung P3(touchscreen problems), Creative Zen (4GB, black)
Headphones: Panasonic RP-HTX7, Philips, JVC Marshmallow IEMS (why not)
Reply With Quote

  #11  
Old 09-23-2009, 12:26 PM
J1700 J1700 is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 40
Default

mines set at 101102 my dnse is set at 8,6,-1,0,1,7,9 with full bass, 3d set at 3 and clarity all the way up
Reply With Quote

  #12  
Old 09-23-2009, 12:38 PM
Marvin the Martian's Avatar
Marvin the Martian Marvin the Martian is offline
Ultra Senior Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: east central NY state
Posts: 10,602
Default

Quote:
Originally Posted by J1700 View Post
mines set at 101102 my dnse is set at 8,6,-1,0,1,7,9 with full bass, 3d set at 3 and clarity all the way up
No offense , but those settings made me go
__________________
iPod Touch 5G 32GB, Touch 4G 32GB, Clip Sport 8GB. Rockbox-> Clip Zip 4GB, iPod Nano 2G 4GB, iPod 5.5G 80GB
2012 Nexus 7 32GB, Asus MeMoPad 8 16+64GB, LG Optimus G Pro, Nokia Lumia 900 and Lumia 520
Reply With Quote

  #13  
Old 09-23-2009, 01:42 PM
triarii117's Avatar
triarii117 triarii117 is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Austin, TX
Posts: 554
Default

Yea, clarity at that high just sounds weird to me >.<
__________________
PMPs: Cowon J3, Samsung P3(touchscreen problems), Creative Zen (4GB, black)
Headphones: Panasonic RP-HTX7, Philips, JVC Marshmallow IEMS (why not)
Reply With Quote

  #14  
Old 09-23-2009, 02:34 PM
electron's Avatar
electron electron is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: I would like to know too.
Posts: 828
Default

well, I still use Samsung's stock earbuds, but one time on my P2 I broke the earbuds by turning the bass up to high in the Master EQ, even since then I have kept the Master EQ flat, even on my P3, just incase...
__________________
The difference between genius and stupidity is that genius has its limits. - Albert Einstein
check out my P3 group here!
Thanks for making my P3 group the largest non-contest group on ABi!
Reply With Quote

  #15  
Old 09-23-2009, 07:47 PM
triarii117's Avatar
triarii117 triarii117 is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Austin, TX
Posts: 554
Default

Mine went out on my a couple weeks ago. I got some decent JVCs, they're about the same as the stock ones. But those are just for when I walk around. My main phones are HTX7's
__________________
PMPs: Cowon J3, Samsung P3(touchscreen problems), Creative Zen (4GB, black)
Headphones: Panasonic RP-HTX7, Philips, JVC Marshmallow IEMS (why not)
Reply With Quote

  #16  
Old 09-23-2009, 09:15 PM
thedevilwithin thedevilwithin is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Just around the corner.
Posts: 81
Default

Ohh, so just leave it flat and mess with custom DNSe? Alrighty. Now what are your DNSe settings people? I want 3 - One for Dance music, one for rock, and one for all. Thanks.
Reply With Quote

  #17  
Old 09-26-2009, 04:03 PM
Technex's Avatar
Technex Technex is offline
Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Berkshire, UK.
Posts: 253
Default

1 for clarity (always love this, same as crystality setting on my KMPlayer for PC)

Sometimes 1 for the Bass setting, depends how I'm feeling that day .



Also sometimes for trance I like to use a custom concert hall setting.
__________________
Cowon S9 16GB Ultimate PMP! | Ex player (Samsung P3)
Audio-Technica ATH-A900's | MEElectronics M6 Clear IEM's

Stop the loudness war - Turn Me Up!
Reply With Quote

  #18  
Old 09-26-2009, 04:09 PM
Marvin the Martian's Avatar
Marvin the Martian Marvin the Martian is offline
Ultra Senior Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: east central NY state
Posts: 10,602
Default

Quote:
Originally Posted by thedevilwithin View Post
Ohh, so just leave it flat and mess with custom DNSe? Alrighty. Now what are your DNSe settings people? I want 3 - One for Dance music, one for rock, and one for all. Thanks.
I don't do different settings for different music....I do different settings for different headphones.
__________________
iPod Touch 5G 32GB, Touch 4G 32GB, Clip Sport 8GB. Rockbox-> Clip Zip 4GB, iPod Nano 2G 4GB, iPod 5.5G 80GB
2012 Nexus 7 32GB, Asus MeMoPad 8 16+64GB, LG Optimus G Pro, Nokia Lumia 900 and Lumia 520
Reply With Quote

  #19  
Old 09-26-2009, 05:35 PM
Dreamnine Dreamnine is offline
Banned
 
Join Date: Dec 2008
Location: Scotland, EU
Posts: 3,225
Default

You're best to experiment and tweak the settings to what sounds best for you, then save them to a preset.
Reply With Quote

  #20  
Old 09-26-2009, 07:52 PM
thedevilwithin thedevilwithin is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Just around the corner.
Posts: 81
Default

Quote:
Originally Posted by Marvin the Martian View Post
I don't do different settings for different music....I do different settings for different headphones.
Yeah, but I only have one set of headphones. :\
Reply With Quote

Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 04:48 PM.